פציעות מניסקוס

  • By athleticlinic
  • 20 Jun, 2018

כל מה שצריך לדעת על פציעות מניסקוס

מטופלים רבים מגיעים לקליניקה שלנו עם אבחנה של קרע במניסקוס.

מה זה בעצם קרע במניסקוס?
המניסקוס הוא סחוס סיבי (בדומה לחלק החיצוני של הדיסק הבין חולייתי בגב) אשר נמצא בין עצם ירך לעצם השוק. תפקידו הוא לסייע בבלימת זעזועים ולפזר את העומסים בברך באופן שווה, כמו כן המינסקוס תורם ליציבות מפרק הברך. בכל ברך ישנם שני מניסקוסים בצורה סהר, מניסקוס פנימי וחיצוני כאשר רוב הפציעות קורות במניסקוס הפנימי.

כמו רקמות רבות בגוף, אופי ומהירות ההחלמה תלויות באספקת הדם. למניסקוס אספקת דם טובה יותר בשליש החיצוני מאשר בשני השלישים הפנימיים ולכן קרע בשליש החיצוני יהיה בעל סיכוי החלמה גבוה יותר.

חשובה להבחין בין קרע במניסקוס ממקור טראומתי, כמו למשל בתנועה סיבובית מהירה של הברך כשכף הרגל נמצאת במגע עם הרצפה, לבין קרע במניסקוס ממקור ניווני. קרע ניווני יכול להיגרם ללא טראומה משמעותית למפרק ומתנועה יומיומית פשוטה. השכיחות של קרע ניווני עולה עם הגיל וכן עם רמת הפעילות הגופנית ונגרם עקב אובדן גמישות של הסחוס.

בדרך כלל אדם עם קרע במניסקוס יסבול מכאב באזור הברך בעיקר בזמן נשיאת משקל על הברך ובתנועות יישור כיפוף וסיבוב של הברך.
הקרע לעיתים ילווה בנפיחות ובמקרים מסויימים אף יביא להגבלות קשות שישפיעו על התפקוד היומיומי ובעיקר הליכה.

איך אנחנו מטפלים בקרע במניסקוס?

על מנת לעזור לכם להתמודד עם ההשלכות של הפציעה נרצה לבדוק מספר דברים:
נבצע תשאול מקיף כדי להבין מה מקור הכאבים (פציעה קודמת, עומס הנובע מעבודה או מפעילות במסגרות שונות , טראומה ועוד).
נבדוק את ההשלכות של הפציעה (חולשה, הגבלת טווחי תנועה, שינוי בתבנית הליכה בעקבות הימנעות מכאב ועוד).
נבחן את התנועה (הליכה, מדרגות, תרגילי בסיס ועוד)

יחד נגבש תוכנית טיפולים הכוללת טיפול בסימפטומים (נפיחות, כאבים חדים, חולשה שרירית), שיקום (תרגילים ועבודה על תפקוד, כוח וטווחים ע"מ לחזור לתפקוד מלא ללא כאבים) ומניעה (בניית תוכנית המשך על סמך הממצאים ע"מ לנסות ולמנוע חזרה של כאבים ופציעות נוספות עקב פעילות יומיומית, עומס בעבודה, פעילות גופנית ועוד).

חשוב לזכור שישנם מגוון פתרונות לקרעים במניסקוס, ישנם מספר סוגים וגורמים שונים.
לכל ממצא השלכות וטיפולים שיכולים להיות שונים ממטפל למטפל וכמובן בין הממצאים בצילומים לבין הפציעה ואופי ההגבלה או הכאבים (לא תמיד כל קרע ילווה בכאבים, נפיחות או הגבלה בטווחים).
ברוב המקרים נעדיף להתחיל או להתמקד בטיפול שמרני הכולל את התהליך כפי שהוסבר לעיל,
גם במקרים של ניתוח במצב שהוא לא ניתוח דחוף דרושה הכנה גופנית לפני הניתוח כדי שתוצאותיו יהיו טובות יותר, ולאחר הניתוח דרוש תהליך שיקומי לא קצר התלוי בסוג הניתוח ונתוני המטופל.

כמרכז המקדם בריאות אנחנו דואגים גם להיות בקשר עם מספר אורתופדים ורופאים במגוון תחומים ונדאג להפנות אתכם להמשך טיפול, המלצה לבדיקה והערכה לפני ניתוח במצבים מסויימים.

אתם מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה – קישור לעמוד צור קשר

By Orel yehi Shalom July 1, 2018
כל המידע העדכני על פריצות דיסק צווארי, הקשר לכאבי צוואר ודרכי טיפול
By Orel yehi Shalom June 25, 2018
הכתף הוא המפרק בעל טווח התנועה הגדול ביותר בגוף. 
בעקבות כך הכתף נוטה יותר לבעיות של חוסר יציבות ביחס למפרקים אחרים, בייחוד בענפי ספורט אשר מצריכים טווחי תנועה קיצוניים בכתף.
חוסר יציבות בכתף יכול להתבטא בצורה של פריקה מלאה טראומתית עד לתת פריקה [פריקה חלקית] שקוראת באופן א-טראומתי.

במאמר זה נרחיב על תת פריקה של הכתף וניתן דרכים להתמודדות עם הבעיה.
דבר ראשון נרצה להגדיר מהי תת פריקה של הכתף ולהבין מה בדיוק קורה שם.
תת פריקה של מפרק הכתף הוא מצב בו ראש עצם הזרוע יוצאת באופן חלקי מהמכתש בו היא נמצאת שנקרא - הגלנואיד. 
בניגוד לפריקה מלאה בה ראש עצם הזרוע יוצאת לחלוטין מהגלנואיד ומצריכה החזרה של הכתף למקומה על ידי רופא אורתופד, בפריקה חלקית לרוב הכתף 'קופצת' למקומה חזרה באופן עצמוני.
הפריקה יכולה להיות מוגדרת כקדמית אחורית ותחתונה כאשר רוב מוחלט של הפריקות הן פריקות קדמיות.

איך זה קורה?
 בפריקה קדמית המנגנון בו הפריקה או התת פריקה נגרמות הן בדרך כלל תוך כדי הרמת היד מעל הראש וסיבוב חיצוני, במהלך התנועה הרצועות והשרירים אינם עומדים בעומס והכתף יוצאת ממקומה באופן חלקי או באופן מלא [בזמן פריקה מלאה], תנועה זאת של עצם הזרוע  מותחת את הרצועות שמגבילות את התנועה של
המפרק לכיוון הנ"ל וכן לעיתים רבות נפגע הלברום - טבעת סחוסית דקה שנמצאת בהיקף הגלנואיד ותפקידה להגדיל את היציבות של הכתף.  
 
בענפי ספורט כגון כדורסל, כדור יד, וג'ודו ישנם תנועות רבות בזווית בהן הכתף נמצאת בסיכון, לכן בענפי ספורט אלו הסיכון לפריקה גדל. בנוסף חשוב לזכור  שהתפקוד עם תת פריקה פוגעת בתפקוד וביכולת הספורטאי. תחושת חוסר היציבות מקשה על תפקוד מעל גובה הכתף כגון בזמן זריקת כדור, היתלות על מכשיר מתח ומשיכה של הכתף. 

אז מה עושים?
ספורטאי חובב או מקצוען שסובל מתת פריקות חוזרות של מפרק  הכתף ניצב מול 2 אפשרויות:

א. שיקום שמרני - ברירת המחדל היא פיזיותרפיה, מחקרים מראים כי רוב האנשים אשר סובלים מתת פריקות של הכתף יכולים לתפקד בצורה מלאה אם יבצעו שיקום טוב. במהלך פיזיותרפיה הפיזיותרפיסט ישמור על טווחי תנועה מלאים של הכתף, יחזק את שרירי חגורת הכתף והשירירים המייצבים ויעבוד עם המטופל על חיזוק בסופי טווחים וכן על תפקוד בזוויות ה'פחות בטוחות' של הכתף.  באם בסוף השיקום המטופל אינו מרגיש מספיק ביטחון בכתף וטווחי התרגול שלו אינו מספקים אותו יש לשקול את האופציה השנייה והיא ניתוח.

ב. ניתוח לייצוב הכתף - בניתוח האורתופד מבצע 'קיצור' של הרצועות אשר מייצבות את הכתף ובכך מגדיל את ייציבות המפרק באופן פסיבי. 
ברוב המקרים לאחר הניתוח המטופל ילבש סד שיגביל את תנועת הכתף למשך כ-6 שבועות [ תלוי בגודל הניתוח ובגישת הרופא המנתח]  כמו כן מיד לאחר הניתוח המטופל יתחיל טיפולי פיזיותרפיה לצורך הגדלת טווחי התנועה וחיזוק שרירי הכתף ומייצבי הכתף. 
חשוב לדעת כי ניתוח הוא רק תחילת התהליך ולאחריו ישנו תהליך שיקום של כ3 חודשים.

אם אתם מתלבטים מה לעשות ומתמודדים עם מקרה דומה כתבו לנו הודעה ואחד מאנשי הצוות יחזור אליכם בהקדם
By athleticlinic June 20, 2018

איך להתכונן לאימון בצורה נכונה:

כולנו זוכרים עוד משיעורי ההתעמלות בבית הספר את שלב המתיחות.
בדר"כ זה היה משולב עם ההסבר שזה משפר את גמישות המפרקים, מונע פציעות, משפר זרימת דם לשרירים, מעלה את טמפרטורת הגוף [מכאן חימום] ואפילו משפר את התנועה הכללית.
באמת עד לפני כמעט 20 שנה זה היה בקונצנזוס ועוד יכולנו לראות לפני תחרויות גדולות ספורטאים שמבצעים מתיחות סטטיות. [תמונה של רץ מפורסם עושה מתיחות]
בשנים האחרונות עוד ועוד מחקרים מצבעים על החסרונות של מתיחות סטטיות לפני אימונים

אז מה בעצם יגרם לנו אם נבצע מתיחות סטטיות לפני אימון?
- ירידה בכח המקסימלי של השריר[1]
- ירידה בכמות מספר החזרות המקסימלי[2]
- ירידה בנפח האימון[3]

אז מה עושים? פשוט להתחיל להתאמן??
לא. יש חשיבות לחימום הגוף כהכנה לפני פעילות גופנית – חימום והכנה נכונים ישפרו לנו את הביצועים במהלך התרגול, יגמישו את תנועת המפרקים ויכולים למנוע פציעות.
מה שמומלץ היום לעשות נקרא חימום דינאמי. הבאת המפרק לנקודה בה יגיע גם במהלך האימון והפעלה של השרירים הרלוונטים לאימון המיועד. לצורך העניין אם אנחנו לפני ביצוע סקוואט עם 50 ק"ג, יש לבצע לפני התרגיל מס' חזרות של סקוואט ללא משקל במהירות משתנה. אם אנחנו מתכננים לצאת לריצה 10 ק"מ ניתן לבצע ריצה קלה, לאנג'ים עם משקל גוף והנפות של רגל ישרה באוויר.


-

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22914099
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20647949
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27433992

מאמרים נוספים